Het komt vaak voor dat veel mensen niet precies weten wat het verschil is tussen wordpress.org en wordpress.com. Hoewel beide de WordPress naam dragen zijn het toch twee verschillende platforms met een paar belangrijke verschillen. In dit artikel vertel ik over de 10 belangrijkste verschillen in WordPress.com versus WordPress.org en welke je het beste kunt gebruiken.

Om precies te weten welke je moet kiezen moet je het duidelijk het doel van je website bedenken. Je kiest voor WordPress.com als je gratis een website of blog wil starten, je kiest voor WordPress.org als je volledige controle over je website wil met de mogelijkheid om thema’s en plug-ins te kunnen installeren. WordPress.org is net als WordPresss.com gratis. Hoewel WordPress.org technisch iets moeilijker is, heeft het veel meer voordelen.

1. Kosten

WordPress.com en wordpress.org zijn beide in de basis gratis. Op wordpress.com word je voor het gratis pakket enorm beperkt en ga je al snel moeten betalen als je iets extra wil. Voor wordpress.org moet je betalen voor hosting en een domeinnaam.

2. Installatie

Op wordpress.com kun je zelf snel een website bouwen, in 5 minuten ben je al helemaal up and running en kan je beginnen.
Een website bouwen met WordPress.org kost iets meer tijd en moeite omdat je verplicht bent hosting en domeinnaam aan te schaffen en vaak ook een ontwikkelaar moet inschakelen. Je zal ook woorden voorbij zien komen zoals: database, mysql, apache etc. en dat gaat veel mensen al snel de pet te boven.

3. Domeinnaam

Als je gratis een website gaat bouwen op WordPress.com krijg je een domeinnaam dat eindigt op wordpress.com. Bij WordPress.org heb je de vrijheid om een eigen domeinnaam registreren. Je bent dus vrij om het domein te kiezen die je wilt. Je kan bij WordPress.com ook een eigen domein kiezen en dan moet je ook extra betalen.

4. Thema’s

Als je kiest voor de basis versie van WordPress.com heb je de keus uit een beperkt aantal thema’s terwijl WordPress.org een onbeperkt aantal thema’s aanbied. Je kan ook makkelijker betaalde thema’s installeren via platforms zoals themeforest.net.

5. Plug-ins

Een van de grootse beperkingen van WordPress.com versus WordPress.org is dat je niet in staat bent extra plug-ins te installeren. WordPress.org daarentegen bied je alle vrijheid om te installeren wat je wilt.

6. Beveiliging, updates & back-ups

Een gratis website bij WordPress.com is automatisch beveiligd en heeft geautomatiseerde updates en back-ups dus hoef je je niet zorgen te maken daarover. Bij WordPress.org moet je dit zelf regelen. Je kunt wel plug-ins installeren die de beveiliging, updates en back-ups automatisch voor je doen. Voor beveiliging, updates en back-ups raad ik (als je meerdere websites hebt) om de plugins van WPMU dev te gebruiken, deze geven je een makkelijk overzicht en alles is te automatiseren.

7. Analytics en SEO

Als je website op het WordPress.com platform staat kun je alleen statistieken vanuit het platform zien. Met een WordPress.org website ben je vrij om je website te linken met Google Analytics. Ook kun je SEO-plug-ins installeren zoals Yoast SEO of SmartCrawl Pro voor het verbeten van je content en vindbaarheid. SEO vind ik een van de belangrijkste en daarom zal in WordPress.com versus WordPress.org altijd de .org variant vooraan staan.

8. Eigendom

Een WordPress.com website is niet van jou, je moet je daarom houden aan de regels van WordPress.com om verwijdering van de site te voorkomen. Een wordpress.org site is wel volledig va jou en je kunt er mee doen wat je wilt. Met WordPress.org moet je dan nog wel rekening houden met de regels van je hosting provider.

9. Webshop

Als je een webshop op je site wilt plaatsen dan kies je beter voor WordPress.org. Je kunt geheel gratis een webshop plaatsen op je website door de gratis WooCommerce plug-in te installeren. WordPress.com biedt deze gratis mogelijkheid niet, je kunt wel tegen flinke betaling kiezen voor een shoppingcart.

10. Advertenties

De basis versie van WordPress.com beperkt je om zelf advertenties te zetten op je website. Er verschijnen namelijk wel advertenties op je website maar de opbrengsten daarvan zijn allemaal van WordPress.com. Bij WordPress.org heb je weer alle vrijheid om te doen wat je wilt. Ook kun je dus, Google AdSense, verschillende widgets en banners plaatsen en zelf online cursussen verkopen.

Conclusie WordPress.com versus WordPress.org

In conclusie: WordPress.com versus WordPress.org. Voor dat je begint met het bouwen van je WordPress website denk goed na over wat je kiest. Een simpele website maak je het beste met WordPress.com. Een professionele website maak je beste met WordPress.org. Het WordPress.com platform heeft veel nadelen. Ik raad daarom meteen met een eigen WordPress website te beginnen op een eigen domeinnaam en webhosting, gewoon omdat je iets meer vrijheid en minder nadelen heb. GoatITMedia kan daarin ondersteuning en service bieden om jouw website helemaal van start te laten gaan.