Een WordPress thema is een verzameling bestanden die het design en de functionaliteiten van jouw website opmaken. Ook zorgt een thema er voor dat alle pagina’s op je website hetzelfde zijn. Tegenwoordig ondersteunen de meeste thema’s een heel scala aan functionaliteiten naast de standaard pagina’s en blogfuncties. WooCommerce (webshop), WPML (meertalig) zijn een paar voorbeelden. Het voordeel van deze functies is dat je weinig tot geen kennis hoeft te hebben over hoe je een website bouwt en hoef je dus niet constant professioneel hulp in te roepen.

Je kunt ook heel makkelijk van thema veranderen. Vind je dat je huidige thema na verloop van tijd niet meer voldoet aan je wensen, dan kun je gewoon een andere uitkiezen zonder dat de inhoud van je site verloren gaat. Een thema vervangen doe je met een simpele druk op de knop. Let wel dat als je functies gebruikt die met het thema zijn meegekomen dat het kan zijn dat sommige onderdelen van je website er anders uit kunnen gaan zien of niet meer werken.

Bepalingen van een standaard WordPress thema:

  • Het algemene ontwerp van je website
  • Je fonts
  • De kleuren
  • De locaties widgets
  • De stijl van je blog posts
  • Extra stilistische elementen of functies

Hoe kies je een WordPress thema die bij je website past?

Elke thema is gebouwd voor een specifieke markt of een specifieke niche. Als je vindt dat je huidige thema niet past bij de niche waarin je zit, kun je makkelijk van thema wisselen. Maar hou er rekening mee dat de je nieuwe thema wel helemaal past bij jouw bedrijf.
Enkele punten waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress thema:

Uiterlijk WordPress website

Al bij het uiterlijk van je website moet te zien zijn wat jouw bedrijf allemaal te bieden heeft. Ontwikkelaars van WordPress thema’s bouwen elke dag nieuwe thema’s voor verschillende niches. Het is best dat je een bij het zoeken naar een thema specifiek kiest voor een die bij jouw niche past. Neem eens een kijkje bij themeforest bijvoorbeeld, dit zijn wel betaalde thema’s maar ze bieden dan ook veel opties en zijn vaak heel uitgebreid, meer dan de gratis thema’s die je kan vinden via de thema toevoeg optie in het admin paneel.

Het doel van je website

Het is zeer belangrijk dat je weet wat je allemaal wilt plaatsen op je website voordat je een thema koopt of download. Vaker kiezen bedrijven voor een standaard website maar soms willen ze hun website compleet met een blog. Let erop dat je een thema uitkiest die flexibel is het plaatsen van nieuwe functionaliteiten aankan.

Aanpassingen maken

Het is belangrijk dat je veranderingen kunt brengen aan je thema. Veranderingen zoals kleur, font, het plaatsen of verwijderen van een slider moeten makkelijk worden aangebracht.

Conclusie

Een WordPress thema kiezen doe je niet zomaar! Het is belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken met je website. Kies daarom een thema die helemaal past bij jouw bedrijf en die jouw boodschap het best overbrengt.

Een WordPress ontwikkelaar kan je ook helpen met het vinden van het juiste thema, een bestaand thema aanpassen naar wensen als het nog niet helemaal goed is of een volledig maatwerk thema maken.

Voor adviezen over het kiezen van een thema of als je meer informatie wil dan kan je altijd een berichtje sturen en dan kunnen we misschien samen wel aan iets moois beginnen!